sâmbătă, 26 iunie 2010

My desk

Procesor AMD Sempron3200 Hard de 80GB 1.5gb Rami DDRAM2 Placa video 256MB DEVICE MANAGER 1 Tastatura este o componentă hardware a calculatorului ce permite utilizatorului să introducă date (litere, cifre şi semne speciale) prin apăsarea unor taste. Cele mai folosite tastaturi sunt cele de tip QWERTY. Denumirea vine de la primele şase taste de pe rândul al treilea. Un alt tip de tastaturi este tipul QWERTZ.

Tastatura este probabil cel mai vechi dispozitiv de intrare, ea fiind inventată încă înainte de apariţia monitoarelor şi a mausului. Fiecare tastă are asociat un număr de identificare care poartă denumirea de "cod de scanare". La apăsarea unei taste, tastatura trimite sistemului de calcul codul de scanare corespunzător tastei respective (un număr întreg de la 1 la n - numărul de taste). La primirea codului de scanare de la tastatură, calculatorul face conversia între numărul primit şi codul ASCII corespunzător

2 Placa de bază (engleză: motherboard) este o componentă hardware de obicei complexă pe care sunt montate toate celelalte componente hardware ale unui PC sau alt aparat electronic. Plăcile de bază pot avea integrate pe ele şi funcţionalităţi cum ar fi cele de la:

În mod normal aceasta este o soluţie comodă şi ieftină. Pentru o funcţionalitate de bună calitate şi viteză se folosesc însă plăci/cartele separate, care se conectează la placa de bază.

3 Memoria cu acces aleator (aceasta este traducerea expresiei engl. Random Access Memory, abreviat RAM, care se citeşte aproximativ ræm) este denumirea generică pentru orice tip de memorie de calculator care

  • poate fi accesată aleator, oferind acces direct la orice locaţie sau adresă a ei, în orice ordine, chiar şi la întâmplare,
  • şi se implementează de obicei pe cipuri electronice rapide (şi nu pe dispozitive magnetice sau optice precum discurile dure (hard discs) sau CD-urile).

Timpul de acces la datele din astfel de memorii este de obicei constant, nedepinzând de adresa accesată (deci nu ca la benzile sau discurile magnetice, care necesită un timp variabil). Cele mai multe implementări de RAM sunt volatile (datele stocate se pierd dacă alimentarea cu energie electrică se întrerupe), dar există şi memorii RAM nevolatile, ca de exemplu de tip Read-Only Memory (ROM) şi memorii de tip flash. Avantajul memoriei RAM faţă de alte medii de stocare a datelor constă în viteza de acces extrem de mare, fiind de mii de ori mai mare decât de exemplu cea a unui un disc dur. Dar şi preţul pe gigabait este de circa 200 ori mai mare.

Niciun comentariu: